30 Ocak 2016 Cumartesi

Margarin



Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir. Margarin ilk defa 1869 yılında Napolyon'un isteğiyle kimyager Mouries tarafından üretilmiştir

Margarin hayvansal yağlar, bitkisel yağlar ve sudan oluşan bir emilsiyon’dur. Bu Emilsiyonun yapısında % 80 - % 90 miktarında yağ bulunmaktadır.

Margarine tadını daha doğrusu aromasını vermek için yukarda saymış olduğumuz hayvansal- ve bitkisel yağların yanı sıra ekşiticiler, süt asitleri, sitrik asit, ekşimiş süt altı suyu ve yoğurt karıştırılmaktadır. Bu aromalandırıcı maddelerin yanı sıra margarinin rengini yani sarımsı olan rengi sağlamak için genellikle doğal bir renglendirici olan ve daha çok havuçtan elde edilen β-Karoten kullanılmaktadır. Üretim esnasında kullanılan yöntemlerden dolayı yağların yapısındaki doğal vitaminler genel itibibarıyla parçalanıp zarar geörmektedirler. Bu yüzden Margarinin besin değerini artırmak için yağda çözülen vitaminler olarak bildiğimiz A Vitamini, D Vitamini ve E Vitamini üretim esnasında margarinin yapısına katılmaktadır. Yaklaşık olarak 100 g margarinin besin değeri 3000 kJ olarak tereyağına çok yakın bir besin değerine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder