18 Ocak 2016 Pazartesi

Seyyid Ali Muhammed



Seyyid Ali Muhammed (Bab) (Farsça: سید علی محمد باب Seyyed Ali Mohammad Bāb), Ekim 1819'da doğan Babi inancının kurucusudur. Lakabı olan Bab, Arapçada kapı demektir.
Bahailerce Tanrı'nın manifestasyonu olarak kabul edilen Báb, 9 Temmuz 1850 günü apostasi ile suçlanarak Kaçar Hanedanı Hükümeti Başbakanı'nın emriyle Tebriz'de kurşuna dizildi.

20 Ekim 1819'da İran'ın Şiraz şehrinde doğan Seyyid Ali Muhammed, küçük yaşta babasını kaybedince dayısının himayesine kaldı. Kısa bir süre medrese eğitimine devam etti. Ticaretle uğraştı. Bu dönemde, kendisinden kısa bir süre önce yaşayan Şeyh Ahmed Ahsaî ve onun öğrencisi Seyyid Kazım-ı Reştî, Mehdi'nin gelişinin yakın olduğu inancıyla öğrencilerini eğitiyorlardı. Seyyid Ali Muhammed, 1844'te Müslüman dünyasınca beklenen Mehdi (ya da Kaim), yeni bir çağın müjdecisi olduğunu ilan etti. İlk inananı, Seyyid Kazım-ı Reştî'nin, beklenen Mehdi'yi aramakta olan öğrencisi Molla Hüseyin'dir. Molla Hüseyin'le birlikte ilk olarak 18 kişi Bab'a inandı. İran'da ona inanan büyük bir Babi kitlesi meydana geldi. Seyyid Ali Muhammed, Bab, ayrıca bu ilanını yapmak üzere Mekke ve Medine'ye gitti. Hac'da bulunanlara hitap ederek bu iddiasını duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder