8 Şubat 2016 Pazartesi

Dalıcımartıgiller



Dalıcımartıgiller (Alcidae), hayvanlar aleminde, kuşlar sınıfının, yağmur kuşları (Charadriiformes) takımının bir familyasıdır.

Sıkı, siyah-beyaz tüyleri, karada dik pozisyonlu duruşu ve kutuplar çevresindeki dağılımı ile dalıcımartılar, büyük ölçüde penguenlere benzerler. Ancak penguenlerle yakın akrabalıkları yoktur. Benzerlik sadece aynı yöne yönelen evrimden kaynaklanır.

Dalıcımartılar, penguenlerden farklı olarak, nesli tükenmiş büyük dalıcımartı (Alca impennis) (eski adıyla: Pinguinus impennis) türü haricinde uçabilmeleridir. Çok iyi yüzücü ve dalıcıdırlar ancak karada sıklıkla hantaldırlar. Kısa oluşu sebebiyle kanatlarını uçuş sırasında çok hızlı çırpmak zorundadır. Dalıcımartılar özellikle denizde yaşarlar. 100 metreyi bulan dalışları sırasında kanatlarını kürek olarak kullanırlar.

Tüm tüyleri aynı anda yenilenir. Bu yüzden kuşlar geçici olarak uçuş kabiliyetinden yoksundur.

Sadece kuluçka zamanı uzun süre karada kalırlar. Kuluçka periyodu boyunca dalıcımartıların çoğu devasa koloniler halinde dik kayalık sahillerde ve blok yığınlarda yaşarlar. Kuluçka 1-2 yumurtadan oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder